BenQ V2420H: pentru jocuri… la moda [Review]

de: Dan Serbanescu
06 09. 2010

O fi monitorul un periferic, dar cand vine vorba de placerea vizionarii joaca un rol cat se poate de central pentru fiecare dintre noi. Fie ca privesti interfata unui PC, continut multimedia de inalta definitie sau grafica elaborata a unui joc video de ultima generatie, experienta de vizionare este influentata de o serie de caracteristici, de la rata contrastului, la nivelul luminozitatii, timpul de raspuns, cromatica, unghiurile de vizionare si chiar designul, care poate sa permita sau nu reglaje complexe ale pozitiei ecranului fata de privitor.

Cu modelul V2420H, producatorul BenQ s-a straduit sa tina cont de caracteristicile de mai sus, obtinand sub majoritatea aspectelor, un monitor bun, dedicat jocurilor video. V2420 este un monitor FullHD, iluminat prin intermediul tehnologiei LED backlighting, cu o grosime de numai 15 mm in cel mai subtire punct al profilului sau, o rata a contrastului dinamic de 10.000.000:1, intrari D-Sub, DVI-D si HDMI, si un ecran wide, cu diagonala de 24 de inci, in format 16:9, perfect potrivit pentru redarea de filme HD si jocuri video.

De la prima vedere te frapeaza designul suplu, dominat de linii curbe si un finisaj glossy, cu un profil foarte subtire, care reduce la maximum posibil spatiul ocupat pe un birou. Suportul circular nu are insa o stabilitate prea buna, asa ca este recomandabila amplasarea monitorului intr-o pozitie in care sa nu poate fi lesne rasturnat. Suportul nu ofera nici reglaj pe inaltime sau in plan vertical, putand fi doar inclinat in fata sau in spate, ceea ce limiteaza intrucatva amplasarea, fara ca asta sa devina totusi o problema majora. Un element constructiv remarcabil aflat pe prtea frontala a marginii ecranului este butonul de pornire/oprire, care este inconjurat de un cerculet galben de lumina in timpul functionarii. Cele cinci butoane de reglaj sunt butoane fizice, nu senzori si se afla pe marginea de jos a monitorului.

Minimalismul, care este o marca a acestui monitor, este foarte evident si pe panoul dorsal, unde nu se afla decat un port D-Sub, unul DVI-D, unul HDMI, un jack pentru casti si conectorul pentru cablul de alimentare. Monitorul are un bloc de alimentare extern, de unde si supletea designului.

Per ansamblu, designul lui V2420H arata foarte bine, dar asta nu este suficient, nu? Pai nu, motiv pentru care inginerii BenQ s-au straduit sa ofere si o imagine pe masura. Din start, iluminarea LED elimina orice fel de halouri vizibile pe ecran, imaginile redate fiind luminoase si clare, cu un contrast bun, dar imaginea, in special a filmelor vizionate fulscreen, are pe alocuri o vaga tenta verzuie, care se poate elimina insa din din reglajele pe care le ai la dispozitie. Tehnlogia Senseye 3 ofera sase scenarii de vizualizare (Standard, Movie, Game, Photo, sRGB si Eco ), dintre care sRGB mi s-a parut cel mai OK, atat pentru afisarea interfetei si diverselor aplicatii, cat si pentru jocuri video si multimedia. Dar, cum spuneam, usoara tenta verzuie care apare cel mai evident in timpul filmelor (nu la fel de vizibila ca tenta verzuie intentionata din Matrix, dar in genul acela), presupune ajustarea manuala a monitorului. Odata reglat dupa pofta inimii, V2420H afiseaza imagini excelente, chiar si cand actiunea se deruleaza foarte rapid pe ecran, iar culorile sunt reproduse fidel.

Rezolutia nativa a lui V2420H este 1920×1080, ceea ce, in combinatie cu formatul 16:9, permite vizionarea impecabila a filmelor Blu-ray in FullHD. Scenele nocturne din Casino Royale au fost foarte bine redate, inclusiv cu detalii de decor, si la fel de bine s-au vazut si cele dinamice, in special urmarirea pedestra de la inceput.

Consumul de energie este un alt punct forte al lui V24200H. Tehnologia LED folosita pentru iluminarea moniturului nu numai ca elimina scapari de lumina reziduala si efecte nedoirte de ghosting, dar si reduce cu pana la 44% consumul de curent, comparativ cu alte monitoare iluminate cu tehnologia mai veche CCFL. BenQ sustine ca in modul Eco, monitorul reduce consumul de curent cu 71,8 procente, ceea ce nu suna deloc rau pe criza asta, daca accepti reducerea inerenta a luminozitatii ecranului.

BenQ V2420H este un monitor foarte bun, cu o performanta adecvata in multiple scenarii de utilizare, in special pentru jocuri si continut multimedia. Reglate corespunzator, culorile sunt excelente si contrastul foarte bun, iar designul atractiv il califica drept un pretendent serios pentru un eventual upgrade de imagine. Pretul, care in general oscileaza in jurul valorii de 1.000 RON, nu este astronomic, dar poate fi considerat destul de mare in comparatie cu alte monitoare din clasa sa, care ofera pe alocuri dotari superioare. Dar designul ramane ceea ce-l scoate din multime si poate determina, in cele din urma, o alegere. Ca monitor de jocuri se comporta excelent si vi-l recomand fara vreo ezitare. Daca nevoile voastre de imagine presupun insa acuratete extrema a imaginii, de nivel profesional necesar unor editari foto sau video complexe, mai vorbim…

[table id=34 /]